ROMPIN: Jambatan kayu yang menghubung Kota Bahagia ke Bandar Tun Razak ini dibina pada tahun 1969, bermakna kini telah berusia kira-kira 46 tahun.

Jambatan itu kian uzur serta tidak berpagar dan sangat merbahaya. Ia terletak di Kampung Lubuk Batu melintasi Sungai Keratong dan menjadi laluan utama penduduk setempat.

Telah banyak kemalangan berlaku melibatkan kereta dan motosikal yang terjunam jatuh ke dalam sungai.

 

Menurut seorang penduduk asal kampung itu, Abd Razak Abd Aziz, 58, pihak penduduk telah acap kali memohon sebuah jambatan baru yang lebih selamat daripada kerajaan tetapi malangnya permohonan mereka hanya berjawab janji demi janji.

Ini menyebabkan sehingga kini jambatan tersebut kian uzur tetapi penduduk tiada pilihan melainkan terpaksa menggunakannya.

Mengulas perkara itu, Ahli Parlimen Temerloh, Nasrudin Hassan berkata, Kerajaan Umno BN selayaknya bertanggungjawab dalam keghairahan membangunkan negara, jangan hanya menumpukan pembangunan di kawasan bandar sahaja tetapi mengabaikan nasib penduduk luar bandar seperti Kampung Lubuk Batu yang terletak dalam Parlimen Rompin itu.

Ini, katanya adalah infrastruktur yang sewajibnya diselesaikan segera.

"Jangan tunggu lebih banyak nyawa melayang, barulah jambatan berisiko ini mahu dibaik pulih," ujarnya. - HARAKAHDAILY 2/5/2015