ROMPIN: Sekalipun program Himpunan Derita Rakyat (Hindar) 2.0 malam tadi pada awalnya dijadual diadakan Bandar Lama Muadzam Shah tetapi dipindahkan ke padang bola Desa Teratai, berhampiran Tasik Rekreasi Muadzam Shah tidak menimbulkan masalah kepada ribuan hadirin.

Himpunan itu dilihat berjaya mencetuskan semangat perubahan baru di kalangan penduduk tempatan.

Dengan kehadiran lebih 5,000 orang, program anjuran Dewan Ulamak PAS Pusat itu mendapat perhatian penduduk tempatan dengan tema 'Tolak GST'.

 

Orang ramai yang berhimpun dengan memakai baju hijau, bermula daripada jam 7 petang yang dimulai dengan solat Maghrib, Isyak dan solat hajat berjamaah yang dipimpin oleh Ketua Dewan Ulamak PAS Pahang, Ustaz Mokhtar Senik.

Ahli Majlis Syura Ulamak, Ustaz Zaharudin Muhammad menyampaikan kuliah Maghrib.

Program kemudian diisi dengan pidato oleh Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, pemagku Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Dr Mahfoz Muhamad, AJK PAS Pusat, Nasrudin Hassan, Timbalan Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS, Datuk K Deepakaran, Ketua Dewan Muslimat PAS Wilayah Persekutuan, Ustazah Nuridah Salleh dan lain-lain.

Sebanyak 20 buah basikal sumbangan Dewan Ulamak dan Muslim Care diagihkan kepada anak-anak yatim.

Majlis diserikan dengan alunan nasyid oleh kumpulan Byhaq.

Sebanyak RM5,700.80 wang derma berjaya dikumpulkan.

Sebagaimana yang disebutkan, Nasrudin penyertaan program itu terbuka kepada semua warga prihatin untuk satu kesepaduan suara bagi memperjuangkan nasib derita rakyat dan menolak GST ternyata menepati sasaran

Menurut Ahli Parlimen Temerloh itu lagi, himpunan dengan tema hijau itu adalah untuk menyuarakan bantahan rakyat terhadap pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Himpunan itu menunjukkan kebangkitan masyarakat tempatan di Parlimen Rompin bagi membantah GST dengan harapan menolak BN dalam PRK kali ini selaras dengan slogan 1 Undi untuk PAS bermakna 1 undi menolak GST. - HARAKAHDAILY 4/5/2015